Dat online studeren in een behoefte voorziet, dat moge meer dan duidelijk zijn. Steeds meer mensen kiezen voor deze manier van het volgen van een studie of opleiding. Maar ook steeds meer mensen kiezen ervoor om vanuit hobbymatige interesse een online cursus te volgen. Interessant om eens te kijken welke mensen nu juist bewust kiezen voor deze manier van studeren.

online studyAllereerst zijn daar de mensen die relatief weinig tijd hebben om te studeren. Zij zien geen mogelijkheden om studeren bij een fysieke onderwijsinstelling in te plannen in hun dagelijkse bezigheden als bijvoorbeeld werk, sport en een gezin. Voor hen is tijd kostbaar en zij delen deze dan ook het liefst zelf in. In deze gevallen is online thuis studeren dan ook zeker ideaal te noemen. Je bent namelijk zelf volledig in control met betrekking tot studietijden, studieduur en ook bepaal je zelf het moment waarop je examen doet. Tijdsdruk vanuit de studie of opleiding is er dan ook niet en dit zorgt ervoor dat je ook in een relatief ontspannen sfeer jouw opleiding volgt.

Online studeren is ook een uitkomst in het geval je fysiek beperkt bent in de mogelijkheden om zogenaamd fysiek onderwijs te volgen. De tijd dat online studeren een puur individuele aangelegenheid was ligt inmiddels alweer enkele jaren achter ons. Het contact met jouw docent of opleider verloopt snel, meestal via email, maar ook steeds vaker kun je op gezette tijden met hem of haar via chat communiceren. Jij bent echt niet de enige die een bepaalde opleiding volgt. Je hebt dus als het ware online klasgenoten. Vaak worden deze ondergebracht in een forum en als je je bij zo’n forum aanmeldt kun je in contact komen met hen en vragen, opmerkingen en wat al niet meer zij delen. Hierdoor heb je, ook als je een fysieke beperking hebt, toch het gevoel dat je deel uitmaakt van een soort klas.

Ook mensen die graag vanuit interesse zich in een bepaald onderwerp of bepaalde richting willen verdiepen kiezen ook vaak voor online studeren. Dit zijn dus eigenlijk mensen die niet zozeer “moeten”, maar vooral iets willen leren omdat ze dit leuk vinden. In verreweg de meeste gevallen zijn dit mensen die kiezen voor het volgen van een online hobbymatige cursus. Zij willen bijvoorbeeld graag gitaar leren spelen, maar willen hiervoor niet naar de muziekschool. Op het creatieve vlak zijn bijvoorbeeld naailessen en 3D knippen populaire thuiscursussen. Het aanbod van dit soort cursussen is enorm en voor vrijwel elke hobby is er wel een cursus te vinden.