Online studeren was al populair, maar is met name de laatste jaren verder in populariteit toegenomen. Op zich is deze stijging niet zo moeilijk te verklaren. Online studeren betekent immers studeren in een grote mate van vrijheid. Je deelt zelf je tijd in en bent niet gebonden aan “schooltijden”. De kwaliteit van het onderwijs dat je online volgt is zonder meer goed te noemen. Onderwijsinstellingen die online studies en opleidingen aanbieden hebben te maken met strenge wet -en regelgeving waar strenge kwaliteitseisen onderdeel van uitmaken.

Mocht je in de veronderstelling verkeren dat er relatief weinig keus is in het aanbod van online opleidingen, dan moeten we je teleurstellen. Het aantal verschillende opleidingen, studies en cursussen die je online kunt volgen is in één woord enorm te noemen. Daarnaast is het mogelijk om op elk gewenst niveau te studeren. Er zijn online studies en opleidingen op MBO, HBO en zelfs op Master niveau te volgen. Dit maakt online studeren op jouw eigen niveau mogelijk. Het enige wat je moet doen is het vinden van de juiste studie, cursus of opleiding.

Als je serieus van plan bent om weer de boeken in te duiken, neem dan de tijd om je te oriënteren op het grote aantal verschillende opleidingen. Stel je zelf eerst de vraag wat je met jouw studie wil bereiken. Wil je je verdiepen in een bepaald onderwerp of vakgebied? Wil je op zoek naar een andere baan en heb je hier andere diploma’s voor nodig? Of ben je iemand die hobbymatig een cursus wil volgen, gewoon omdat je dit leuk vind?

Globaal genomen kun je de online opleidingen, studies en cursussen verdelen in drie hoofdgroepen, te weten:

  • Beroepscursussen
  • Hobbymatige cursussen
  • MBO, HBO en Master opleidingen en studies

Voorbeelden van beroepscursussen zijn:

  • Assistent controller
  • Medisch secretaresse
  • Evenementen organisator

Voorbeelden van MBO, HBO en WO studies zijn:

  • Financieel administratief medewerker (MBO)
  • Basisopleiding Europees en Internationaal Recht (HBO)
  • Master of Business Administration (MBA) General Management (Master)

Op het gebied van hobbymatige cursussen moet je denken aan bijvoorbeeld het online volgen van gitaarles, naailessen en bloemschikken.

Binnen deze drie hoofdgroepen heb je de keus uit vele tientallen verschillende opleidingen. Begin niet zomaar aan een studie, maar kijk goed of deze bij je past, zowel qua studieduur als qua niveau en qua budget. Met betrekking tot dit laatste is het goed om te weten dat het volgen van thuisstudies over het algemeen voordeliger is dan een studie volgen via een fysieke onderwijsinstelling. Ook heb je vaak de mogelijkheid om de kosten van de studie in maandelijkse termijnen te voldoen.