Het lijkt zo makkelijk om weer eens aan een studie of opleiding te beginnen. Maar wanneer je dit echt serieus overweegt, dan kom je er al snel achter dat dit meer voeten in de aarde heeft dan je van tevoren wellicht dacht. Online studeren heeft een aantal voordelen ten opzichte van het volgen van dag –of avondonderwijs. Deze voordelen moet je natuurlijk wel optimaal benutten en daar willen we je graag bij helpen door je een aantal tips te geven.

Tip 1:

De eerste tip die we je willen geven is om eerst goed te overdenken welke soort opleiding of studie je wil gaan volgen. Dit lijkt zo vanzelfsprekend, maar wanneer je kijkt naar het enorme aanbod van online studies, dan is dit lang niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Dit aanbod is namelijk enorm en door dit grote aanbod kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Een verkeerde keuze is dan soms snel gemaakt en dan zit je met de vervelende gevolgen. Niet alleen sluit de gekozen studie niet aan bij jouw verwachtingspatroon en opleidingsdoel, maar ook zit je met de financiële consequenties. Bepaal daarom van tevoren eerst in welke richting je een studie zoekt, dan kijk je naar welke studies er in deze richting worden aangeboden en tot slot ga je filteren op individuele opleidingen. Hierbij zijn zaken als studiebelasting, studiekosten en dergelijke belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Tip 2:

Het voordeel van online studeren is natuurlijk dat je dit gewoon vanuit huis kunt doen op die momenten dat het jou het beste uitkomt. Allemaal heel logisch, maar we raden je aan om hier wel vaste momenten voor in te plannen. Op deze manier breng je een bepaalde structuur in jouw studie aan. Uiteraard kun je van deze “vaste tijden” afwijken, maar wanneer je helemaal geen tijden inplant voor het leren, dan is de ervaring dat er lang niet altijd iets van komt. Gevolg? Je doet veel langer over de studie dan je eigenlijk zou willen en in het ergste geval stop je met de opleiding.

Tip 3:

De derde tip die we je graag aan de hand doen is dat je zorgt voor een goede plek om te studeren. Op de bank met de laptop of tablet op schoot is misschien wel prettig en gezellig, maar is het ook de ideale plek om iets tot je te nemen? Niet alleen is de kans op afleiding groot door de dingen om je heen (televisie, verkeer op straat), maar vlak ook het fysieke gedeelte niet uit. Studeren in een comfortabele houding zit misschien wel lekker, maar kan wel leiden tot fysieke klachten van bijvoorbeeld nek, schouders en polsen.

Tip 4:

Bij veel online studies voorziet de opleider in zogenaamde forums. Als je een opleiding hebt gekozen waarbij je de mogelijkheid hebt om je aan te sluiten bij een forum, doe dit dan. Een forum fungeert in feite als een online klas. Je kunt hier dan ook sparren met studiegenoten over bepaalde onderdelen en bij sommige studies moet je dingen samen uitwerken. Via een forum kun je deze samenwerking zoeken en onderhouden.

Tip 5:

Veel mensen die een online studie gaan volgen betalen deze zelf. Maar voordat je dit doet is het goed om ook eens bij bijvoorbeeld jouw werkgever te informeren wat deze hierin kan betekenen. Er zijn vandaag de dag veel bedrijven die werken met persoonlijke opleidingsbudgetten. Wie weet komt de opleiding die jij wil volgen in aanmerking voor al dan niet volledige vergoeding. Ook kun je in sommige gevallen via het UWV in aanmerking komen voor een vergoeding of tegemoetkoming in de studiekosten.